Verificarea tehnica a centralei de apartament: moft sau necesitate?

Ca si la masini, legea prevede ca o data la doi ani centralele termice sa fie verificate tehnic. Ma rog, exista mici diferente: la masini verificarea poate fi data si pentru un singur an, iar la centralele de apartament spre deosebire de masini, dupa reparatii/inlocuiri de piese este necesara o noua verificare tehnica.

Din start trebuie facuta precizarea ca verificarea instalatiei de gaz facuta de reprezentantii firmei furnizoare de gaz (e-on, Distrigaz, GDF, etc) se opreste la robinetul de gaz care alimenteaza centrala. Motivul este unul foarte simplu: centrala termica este echipament sub presiune, si este sub incidenta controlului ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat). Asadar angajatul e-on gaz care vine si da cu apa si sapun pe la mufele si coturile tevii de gaz (care in general e un simplu instalator cu autorizatie in domeniul instalatiilor de gaze) – atentie: nu orice instalator are dreptul sa intervina la instalatia de gaz! – nu are competenta de a verifica centrala. Centralele termice se verifica de catre ingineri de instalatii, autorizati ISCIR pe domeniul RVT (Responsabil cu Verificari Tehnice), apartinind de societati comerciale care au ca domeniu de activitate principal “Activitati de Testare si Analize Tehnice” (cod CAEN 7120).

Insa cei de la compania furnizoare de gaz au dreptul si obligatia sa verifice existenta raportului valabil de verificare tehnica a centralei termice. In general, daca cu ocazia verificarii instalatiei de gaz nu este prezentata dovada unei verificari tehnice valabile, se acorda un termen de citeva zile (o saptamina) pentru comunicarea efectuarii verificarii (telefonic sau in persoana), iar daca aceasta nu se face compania de gaz demonteaza contorul de gaz si sigileaza instalatia. In comunicare trebuie specificat numarul raportului de verificare, firma cu autorizatia ISCIR nr… (datele din antetul raportului de VTP) care a efectuat verificarea si numarul facturii achitate.

Ok, acum sa discutam despre verificarea tehnica in sine. Ce documente trebuie prezentate inginerului RVT, cu ce se face, ce document se emite?

In primul rind trebuie avute la indemina avizul de gaz in care sa fie specificata cota de gaz pentru centrala , proiectul dupa care s-a realizat instalatia de gaz care alimenteaza centrala, livretul aparatului (un carnetel sau chiar o foaie de hirtie cu datele centralei: model, serie, putere) si instructiunile de utilizare si intretinere, in limba romana.

Verificarea centralei consta intr-o serie de masuratori efectuate cu aparate verificate metrologic anual: multimetru, manometru, analizor de gaze, pompa de verificari.

Cu multimetrul se masoara tensiunea la priza si se verifica existenta legaturii la pamint. centrala termica trebuie alimentata de la o priza dedicata, nu se admit triplustechere, prelungitoare, improvizatii.

Cu manometrul (analogic sau diferential) se masoara presiunile in rampa de gaz, la intrare in arzator, focar. Inginerul RVT stie care sint valorile minime sau maxime admisibile, asa ca el poate face corectiile necesare daca e cazul. Blocul de gaz nu e carburatorul unei Dacii ca oricine sa umble cu surubelnita in el, reglajul se face doar supraveghind valorile cu un manometru special.

Cu analizorul de gaze se verifica emisiile centralei. Noxele, monoxidul de carbon, dioxidul de sulf (daca centrala e cu motorina), temperatura gazelor, surplusul de oxigen, randamentul centralei, tirajul la cos.

Analizorul de gaze are atasata o mica imprimanta si tipareste toate datele masurate pe hirtie. Aceste date se trec si in Raportul de Verificari, iar rubricile respective au trecuta si valoarea maxima admisibila a fiecarei noxe. Daca valorile masurate de analizor sint sub valorile limita centrala primeste verificarea tehnica pentru urmatorii 2 ani. Daca valorile masurate depasesc limitele admisibile centrala trebuie oprita si reparata, urmind ca dupa reparatie sa se refaca verificarea tehnica.

Raportul de Verificare Tehnica este tipizat, de forma unui check list pe doua foi de hirtie si contine, pe linga datele masurate ale centralei, in antet datele firmei emitente (inclusiv numarul autorizatiei ISCIR), identificarea centralei (model, serie, putere), numele si adresa detinatorului, seria si data expirarii verificarii metrologice a analizorului de gaze cu care se efectueaza verificarea, numele si numarul autorizatiei inginerului RVT, semnaturi, stampile.

Trebuie mentionat ca numele detinatorului, adresa si datele de identificare a centralei, ca si data verificarii tehnice se trec intr-un registru de evidenta a aparatelor si o copie trebuie trimisa de catre firma care a efectual verificarea la ISCIR, unde sint luate in evidenta. Mai clar spus: ISCIR stie ce centrala ai, si cind ti-ai facut verificarea tehnica.

La fiecare a doua verificare tehnica (deci din 4 in 4 ani) trebuie facuta si o incercare hidraulica a instalatiei, cind timp de 10 minute, la o presiune indicata de producatorul centralei nu trebuie sa apara scaderi de presiune, scurgeri de apa sau modificari de forma a echipamentelor. Aceasta se face cu o pompa manuala speciala de incercari, iar rezultatele se consemneaza in Raportul de Verificari.

Timpul necesar unei verficari tehnice, inclusiv demontarea si montarea carcasei centralei nu ar trebui sa depaseasca 45-50 minute, cu tot cu completarea actelor.

Inginerul RVT, in urma interpretarii datelor masurate iti poate spune si alte detalii in afara de “admis, ne vedem la urmatoarea verificare peste 2 ani”. Te poate avertiza cind randamentul incepe sa scada si e necesar de avut in vedere o curatare chimica a centralei: o diferenta intre 92% si 85% poate nu pare mare lucru, si 85% e inca legal, dar diferenta la factura de gaz e semnificativa.

In concluzie, verificarea tehnica nu e un moft.

Tie cind iti expira verificarea tehnica la centrala?

 

This entry was posted in Discutii generale. Bookmark the permalink.

19 Responses to Verificarea tehnica a centralei de apartament: moft sau necesitate?

 1. Marius D. says:

  Salut,
  Citesc cu placere postarile tale, si intamplator s-a nimerit ca ieri sa fi facut verificarea tehnica a centralei termice.
  Eu am o centrala Viessmann Vitopend VH1B de 24kW, veche de vreo 4 ani. La eficienta ardere (banuiesc ca acesta este randamentul), in raportul de verificare, este trecut 90.1%. Ce inseamna asta? E de bine, e de rau? Eu nu am fost prezent la verificarea centralei si nu am putut sa il intreb pe inginerul respectiv.

 2. Pingback: Verificarea tehnica a centralei de apartament: moft sau necesitate?(continuare) | Blog

 3. mircea says:

  90% este randamentul dat de producator la acest model de centrala in regim de functionare 100%.
  90.1% e foarte bun, inseamna ca nu sint depuneri de calcar si deci nu e necesara o curatare chimica.

 4. Marius D. says:

  Multumesc frumos pentru raspuns. M-am linistit.

 5. Ronexprim says:

  Aceasta verificare este foarte importanta pentru siguranta noastra, cred ca ar trebui sa fim cu totii atenti la cei pe care ii angajam sa o faca…

 6. zyx says:

  Bun gasit.
  Daca randamentul unei centrale scade cu putin peste 2% dupa 5 ani de functionare este un semnal de alarma? In cazul meu e vorba de o ferroli domiproject f24 care in manual are specificat un randament de 93% si la verificarea tehnica a rezultat 90,6%.
  Ar fi necesara o curatare chimica sau e semn de “imbatranire” al componentelor ei?
  Nu sunt din Timisoara.

  Multumesc mult.

 7. mircea says:

  Daca dupa 5 ani de folosire aveti 90% randament e foarte bine. Mai aveti ani buni de folosit centrala inainte de a fi necesara o curatare. Daca aveti filtru cu polifosfat, urmariti periodic nivelul polifosfatului din pahar.

 8. nicolae says:

  …da cred ca dv. sunte-ti o firma serioasa,articolul este binevenit dar intreb?
  -de ce costa atat de mult verificarea unei instalatii de gaze pentru un foc ? cand de la contorul de gaze pana la aragaz este de 6-7 m,iar inca pana la centrala 2-3 m.costa 33,53 roni /foc? cand indemnizatia unui adult cu dizabilitati gr unu este de 392 roni/luna !!!
  -as mai adauga faptul ca atunci cand se face aceasta “verificare”cu sapun!!! sau chiar cu detector ,dureaza doar 2-3 minute si este o echipa !! de chiar peste doua persoane.Acestia chiar sar peste unele robinete sau coturi in graba lor ,ba mai mult cer o semnatura de la proprietar dar acestia nu se legitimeaza ,nu au un ecuson si mai grav nu lasa o copie a pv.de verificare ca dovada ,doar zic ca vine factura de plata ca dovada !!!!
  - de ce verificarea centralelor termice de apartament de aceiasi putere se taxeaza diferit de la 100 la 250 de roni?
  -cine clarifica daca este nevoie de doua contracte,unul de service care se plateste cu 200 roni pe 2 ani,fara a-ti face nimic gratuit ci totul cu bani chiar si stersul de praf al centralei pe care o putem face si noi si o si facem ?
  -de ce este nevoie si de VTP/ISCIR??? ori unul ori altul ,acesta nu-l include pe primul?
  - si o constatare lucratori de la orice firma in general si cei de la EON au ca scula doar un blit,cheia sau clestele de tevi cu care inchide si deschide orice robinet lasand urme si decalibrandu-l? oare asa lucreaza si nemti si suedezi si orie meserias responsabil? patroni stiu asta?? Eu am patit-o racordandumi noul aragaz “specialisti”au redeschis robinetul de gaz de la contor doar pe jumatate,am stat doua zile fara caldura si apa calda pana avenit specialustul de centrae si aconstatat ca jos gazul era doar intredescis si de aceia nu mergea centrala. IATA CATEVA ASPECTE CARE TREBUIESC FACUTE PUBLICE SI INLATURATE DE CATRE PATRONI,chiar dandu-i afara pe cei ce fac lucru de mantuiala si au salari mari lucrand putin si superficial.
  Chiar cei ce verifica cu detectorul scurgerile de gaze in strada in apropierea bransamentelor sar peste unele locuri care sunt potential periculoase se retrag in locuri ascunse si stau sa treaca ziua de lucru.Atentionandu-i sa verifice si acele locuri se supara si te ia la misto !ca ei au sefii lor care de sigur nu-i vad ce fac,doar dupa explozi se justifica ca era in regula in momentul “verificarii” care de fapt nu s-a facut.
  - sper ca aceste aspecte sa fie publicate si facute cunoscute pentru evitatea de catastrofe…

 9. mircea says:

  @nicolae: Verificarea instalatiei de alimentare cu gaz este de competenta firmelor agreate de furnizorul de gaz (Distrigaz, e-on, GDF, etc). Nu cunosc procedurile, echipamentele sau tarifele lor.
  Faptul ca diferite firme au diferite tarife pentru verificarea tehnica este un atribut al economiei de piata. De ce benzina are preturi diferite la benzinarii diferite?
  Contractul de service este un contract pe care nimeni nu va obliga sa-l semnati. Verificarea tehnica periodica (VTP) insa este obligatorie la fiecare 2 ani, si este facuta de un inginer autorizat ISCIR doar pentru VTP. Inginerul de service are si el o autorizatie ISCIR, insa doar pentru service. El nu are voie sa faca VTP, eu nu am voie sa fac service, fiindca ar fi conflict de interese.

 10. doinastela says:

  binevenite precizarile.
  Mai ramane de detaliat activitatea de Service de centrale termice

 11. Ghencea Aurel says:

  Buna ziua. O mica nelemurire am… Acum 7 ani am montat o centrala in apartament. S-a montat , s-a pus in functiune si totul a fost ok. Acum am cumparat un alt apartament ,,la cheie” , mi-a fost pusa centrala in functiune si am fost informat ca trebuie sa ii fac ISCIR-ul altfel pierd garantia. Centrala nu vine verificata? Cum se pune in functiune daca nu este verificata?

 12. mircea says:

  Punerea in functiune a centralei se face de catre un inginer autorizat iscir. Aceasta este si prima verificare tehnica.

 13. Bogdan says:

  Salut,

  M-am mutat recent intr-un apartament si fostul propietar nu mai are nimic din cele mentionate mai sus (avizul de gaz in care sa fie specificata cota de gaz pentru centrala , proiectul dupa care s-a realizat instalatia de gaz care alimenteaza centrala, livretul aparatului (un carnetel sau chiar o foaie de hirtie cu datele centralei: model, serie, putere) si instructiunile de utilizare si intretinere, in limba romana.). Ce pot face in acest caz?

  Multumesc,
  Bogdan

 14. mircea says:

  1. Pentru avizul de gaz si pentru proiect puteti merge la sediul furnizorului de gaz din zona Dv si sa ii rugati sa va dea cite o copie. O copie a proiectului o puteti obtine si de la proiectant, daca vechiul proprietar isi aduce aminte cine i-a facut proiectul (proiectul se executa in 3 copii: una la beneficiar, una la furnizorul de gaz si una la proiectant).
  2. Livretul aparatului vi-l poate emite inginerul care va face verificarea tehnica a centralei. Exista un formular tip ce se poate descarca din Monitorul Oficial.
  3. Instructiunile de folosire le puteti in general descarca de pe internet daca stiti modelul exact al centralei Dv.

 15. a.cristi says:

  am inteles ca revizia trebuie facuta la 2 ani, eu am fost sunat dupa 1 an de la instalarea ei(viessmann vitoped 100d) ca trebuie facuta revizia, sa o fac sau nu?

 16. mircea says:

  @a.cristi: Prescriptia tehnica PT -A1-2010 spune foarte clar la articolul 21 ca verificarea tehnica periodica se face la un interval de 2 ani.
  http://www.iscir.ro/doc/legislatie/A1C2C112010.pdf
  Pe de alta parte insa producatorii recomanda verificare tehnica anuala.
  Nu sinteti obligat sa o faceti. Daca ei se ofera sa verifice centrala pe gratis, ok, daca insa trebuie sa platiti, nu e ok.

 17. a.cristi says:

  Multumesc de raspuns, am inteles ca trebuie sa platesc putin peste 100ron, ei zic ca vor sa faca treaba ca la carte.

 18. mircea says:

  Daca nu ati observat macar o cit de mica modificare in functionarea centralei la prepararea apei calde menajere in vara aceasta, eu zic sa mai asteptati pina la anul. Nu sinteti obligat sa platiti o verificare tehnica in fiecare an. Mai ales ca aveti o centrala noua, si probabil inca in garantie. In nici un caz nu pierdeti garantia din cauza ca nu-i faceti anul acesta verificarea.

 19. a.cristi says:

  Am inteles, multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>