Telpark, Timpark, aceiasi Marie cu alta palarie?

De azi sistemul Telpark este inlocuit de Timpark. Gata cu biletele atirnate in geam, gata cu parcarea gratuita in Szeged pentru cei cu abonament Telpark in parbriz.

Am incercat sa gasesc avantaje ale noului sistem Timpark versus vechiul Telpark.

Si n-am gasit decit unul singur, si acela relativ: in anumite zone platesti teoretic ceva mai putin decit inainte. Practic…

De exemplu eu am un abonament de mobil care nu are SMS-uri incluse si care se apropie de maturitate peste 6 luni si de-abia astept sa schimb providerul. Asadar nu am nici un chef sa fac acum un upgrade la abonamentul de mobil ca sa ma leg pe inca doi ani de ei. Daca nu am abonament Timpark ( si nu vad de ce mi-as face din moment ce tin masina in spatele blocului la un kilometru de cea mai apropiata strada cu indicator Timpark) o sa mi se incarce factura la telefon cu o gramada de SMS-uri. In plus, daca stau jumatate de ora la Primarie (zona de o culoare) trebuie sa trimit mesaj. Daca plec de acolo si opresc in Balcescu (zona de alta culoare) 25 minute, alt mesaj. Si uite asa ajung sa dau doua SMS-uri intr-o ora si sa platesc doua ore parcare intr-una de pe ceas?

In tarile cu apa mai calda la robinet decit a noastra sistemul de parcare e extrem de simplu, in doar doua variante:

1. din 6 in 6 metri pe trotuar sint parcometre unde bagi banutul sau banutii, si pe afisajul parcometrului se vede cit timp ai la dispozitie. avantajul acestui sistem e ca unii platesc pentru o ora si daca stau doar 35 minute, urmatorul are 25 minute gratis facute cadou de cel dinainte (jur ca in NY am parcat pe Fresh Pond Road si pe Myrtle Avenue de zeci de ori gratis datorita altora care au bagat mai multi quarteri decit trebuia in parcomate).

2. din 100 in 100 metri sint automate de parcare, unde la fel bagi banutul (sau cardul) si iti iei tichet pe care il pui la vedere pe bordul masinii. Avantajul e ca daca ai platit pentru o ora, de exemplu si ai stat 25 minute intr-un loc si apoi te-ai mutat in alt loc, tichetul ramine valabil pina la ora scrisa pe bilet, nu conteaza unde.

Sint un tip distrat. Plec de multe ori de acasa fara sa iau telefonul cu mine. Alte ori il iau cu mine, dar e descarcat. Sau poate nu am credit pe cartela. Ce fac? Iau amenzi fiindca domnul cu pletele vopsite de la Primarie nu imi lasa optiunea de a plati cu bani gheata parcarea?

Doar cu doua saptamini in urma era scandal ca firma care a umplut orasul de semne de circulatie, morcovi de plastic si alte brizbrizuri nu toate neaparat utile ia o circa de bani din bugetul orasului. Pai acum au iar de lucru: toate indicatoarele de Telpark trebuie schimbate. Nu vreti sa stiti cite zeci de euro e un singur indicator din asta, din aluminiu, cu folie reflectorizanta, cu manopera de montare/demontare si asa mai departe. Si cite mii de tablite trebuie schimbate? Si deci cite luni banii de parcare se vor duce la acea firma pentru a plati indicatoarele? Nu mai bine luau parcomate? Si era un sistem pe care il intelege si turistul neamt care vine sa vada Piata Unirii. Apropo: turistul neamt pe care vrem sa-l aducem in mica noastra Viena oare cit va plati parcarea? Ca un SMS in roaming costa si el ceva, nu? Plus ca nu e obligat sa inteleaga rostul indicatoarelor Timpark (asa cum nu era de fapt obligat sa le inteleaga nici pe cele Telpark). Omul vine, parcheaza, se uita in sus si-n jos pe trotuar, nu vede nici un parcomat sau automat de tichete, si pleaca. Vin tuciuriii de la studiourile de film ale ADP-ului si ii filmeaza masina si-i baga chitanta-n punga sub stergator? Vin!

Alta chestie: inca e plin orasul de masini cu numere bulgaresti. Facem pariu ca pe respectivii o sa-i gaseasca Primaria la Pastele Cailor ca sa-si plateasca amenzile? Ca masina-i pe numele unui ceafa-lata din Varna care nici nu stie cite masini ii poarta numele in talon. Prinde orbul, scoate-i ochii!

Jalnic sistem a fost Telparkul, asta e la fel.

In concluzie: zimbeste, miine va fi si mai rau! Nu uita ca Vopsitul e de-abia la inceput de mandat!

This entry was posted in Ieftin ca mersul pe jos. Bookmark the permalink.

3 Responses to Telpark, Timpark, aceiasi Marie cu alta palarie?

 1. Edi says:

  Sunt total de acord cu tine.
  Parca pe functii publice ajung doar extraterestrii, la naiba ! La mine in zona, pe strada Mures .. au pus “oprirea interzisa” din doi in doi metri.. cand puteau sa “picteze” o linie continua pe axa drumului si era clar pentru toti. Normal, 5 L de vopsea nu putea costa cateva multe mii de euro, asa cum au costat indicatoarele.

  Parca tot ce face primaria este sa cheltuie banii publici fara nici un rost.. iar noi suntem niste prosti ca privim si tacem.
  La o intersectie in T cu drum fara prioritate.. primaria nu monteaza limitator de viteza pe drumul fara prioritate (asa cum ar fi logic) pentru ca ar insemna sa monteze doar un singul limitator.. Monteaza 2 limitatoare pe drumul cu prioritate ! Care e logica ? Cei aflati pe drumul cu prioritate sa incetineasca ca poate vine cineva de pe drumul fara prioritate ? Neah.. de fapt e o chestie matematica (doua limitatoare costa mai mult decat unul singur) de parca cineva si-ar lua comision din vanzare !

 2. mircea says:

  Pe “praful” asta, sa ai intrare la Primarie pentru cite un contact, ca e de pus globuri in brazii de craciun, ca e de vopsit bancile din parc, ca e de schimbat piatra cubica din Piata Unirii (hai serios: de ce plm schimbam piatra cubica de acolo anul asta sau anul viitor? Ca sa punem pavele din beton urite ca moartea, dar comisionate de x sau y?) sau de umplut strazile de indicatoare, calmatoare de trafic si mai nou camere de luat vederi, e o gaina care face oua de aur. Platite la pretul zilei, inmultit ci pi. Sau cu pi patrat, depinde cit de bine e unsa treaba… Primaria nu da faliment, si chiar daca plateste cu tiriita, intr-un final tot da banii. Plus ca nimeni nu sta sa verifice in amanunt toate chitibusurile. Uita-te pe tion.ro la pozele cu aia care leaga panourile Timpark cu sirma pe stilp. Facem pariu ca in factura vor aparea coliere inoxidabile?

 3. Eu says:

  La urma urmei ce s-a schimbat? Nimic. De azi nu mai e Mircea si e Petre. Speram ca se inventeaza ceva mai nou. Amuzant ca pentru acest lucru erau nevoiti sa schimbe indicatoarele :) De maine ma pun si eu cu o bariera pe pietonal si cer 1 leu taxa de trecere, ca trece cineva in fata blocului :) Din punctul meu de vedere e indiferent in ce buzunar se duc banii, oricum se duc. Parcari nu se vor construi nici de acum incolo. Totusi mi se pare interesant pentru ca si pe strazile neamenajate se dau cu cifre (strada x – locuri de parcare disponibile y) Oare de unde au reusit sa ajunga la performanta asta? Poate au trecut intro seara si au numarat masinile oprite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>