Adevaratul Vasile Roaita…


… este Constantin Negrea.
Cine mergea la mare inca in anii ’80 probabil ca a mai apucat sa vada o inscriptie mare cu vopsea “VASILE ROAITA” pe un zid de piatra, partial stearsa in gara Eforie Sud, fosta Carmen Sylva, fosta si Vasile Roaita.
Azi se implinesc 78 ani de la reprimarea grevei ceferistilor de la Atelierele Grivita asa ca merita sa vorbim un pic despre asta.
Vaslile Roaita, un tinar ucenic la caldararie, ce nu avea nici o treaba cu greva si se sprijinea de o usa, este lovit de un glonte ricosat in momentul in care jandarmii intra pe Poarta nr. 5 a Atelierelor Grivita, in dimineata zilei de 16 februarie 1933. Moare doua zile mai tirziu la spital fiind una din cele 5 victime ale grevei.
In 1948 Geheorghe Gheorghiu Dej da startul la rescrierea/inventarea istoriei Partidului Comunist Roman si hotaraste sa faca din el un erou. Este facut utecist post-mortem si i se construieste legenda luptatorului ilegalist mort la datorie, agatat de minerul sirenei. I s-a ridicat statuie, a fost introdus in cartea de istorie, ba chiar si Nichita Stanescu a compus vreo doua chestii despre el (Sirena lui Roaita, si Roaita, murind). O zice omul care de fapt o avea in grija in timpul grevei, Constantin Negrea: “Deja era timpul comunistilor. Au inceput sa-si fabrice eroi. Am fost chemat de Dej. Se hotarase ca Vasile Roaita sa fie eroul. In afara faptului ca era cel mai tanar dintre cei morti la Grivita, il facusera si utecist”
Dar cu sirena… care a fost in realitate treaba? La ora 6 fara un sfert dimineata – ora intrarii in forta a trupelor de jandarmi in curtea Atelierelor Grivita – sirena nu mai avea combustibil (carbuni si lemne) deja de 5 ore… O mica cautare pe google, un articol din Wikipedia si un interviu de pe site-ul cfr.ro m-au lamurit.
Grevistii baricadati in interiorul Atelierelor hotarisera ca din ora in ora sirena sa fie trasa, cam ca si clopotele la biserica, pentru a vesti celor de afara ca ei protesteaza. Nu se inventasera pe atunci nici dansul pinguinului si nici vuvuzelele.
Pe la ora unu noaptea insa carbunii si lemnele la cazanul cu abur al sirenei s-au terminat, iar un grup de muncitori au plecat sa caute combustibil. La ora asaltului fortelor de ordine sirena pur si simplu nu fiunctiona.
O parte din isteria cu Vasile Roaita eroul utecist este abandonata in anii ’60 odata cu destalinizarea, statuia lui este demontata din Bucuresti, este sters numele a 7 (!) localitati Vasile Roaita de pe harta Romaniei. Incet-incet el este marginalizat, apare noul erou utecist, de data asta in viata, Nicolae Ceausescu, cel care, nu-i asa? se comportase atit de demn la tribunal in 1936, incit a fost trimis la Doftana la “academie”.
Se zvonea chiar ca cercetarile in arhive ar fi scos la iveala faptul ca Vasile Roaita ar fi fost de fapt un agent al Sigurantei infiltat intre grevisti. (sincer, eu ma cam indoiesc de asemenea “revelatii” din anii cultului personalitatii, fiindca asa cum a fost adaugata mutra lui Ceausescu intr-o poza cu demonstratia de 1 mai 1939, si asa cum l-au facut pe Roaita utecist in 1948, tot asa il puteau face – 1n anii ’80 – pe un pustan de 19 ani agent al Sigurantei!)
Io cred ca de fapt nea Nicu era gelos pe locul (nemeritat, de altfel) din cartea de istorie a lui Roaita.
Iar “adevaratul” Vasile Roaita, in ideea de tragator de miner de sirena, tovarasul Constantin Negrea s-a luptat toata viata ca sa i se recunoasca meritul de a fi cel cu sirena.
Poate ca-s cinic, dar sincer nu inteleg ce mare brinza e ca a tras sirena aia, atita timp cit la intrarea jandarmilor, sirena nu avea abur si oricum nu e nimeni copil sa creada ca 200 militari inarmati ar fi luat-o la goana auzind o sirena…
A, inca o chestie interesanta: stiti de ce erau ceferistii in greva? Fiindca li se taiase din salarii, aparusera vestitele curbe de sacrificiu. Iar cu greva au rezolvat-o de n-au mai putut: atelierele s-au inchis de tot pina dupa criza si au ramas cu totii pe drumuri. Daca nu se vindeau locomotivele si vagoanele… de unde sa ia salarii? Ei nu aveau managementul lui Malaxa, cu ale lui locomotive si automotoare si cu sistemul lui de protectie sociala a muncitorilor, cel care se zice ca il mituia inclusiv pe Carol II, fiind mai apoi unul din putinii industriasi romani care a putut parasi Romania dupa 1948… dupa ce, se pare, a mituit-o chiar pe Ana Pauker!
Dar asta e alta Marie, cu alta palarie…
Daca aveti timp, poate gasiti interesante link-urile de unde m-am inspirat:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Roait%C4%83
http://www.cfr.ro/jf/romana/nr8/CtinNegrew.htm
http://www.romaniaculturala.ro/images/articole/cronica%20ala%20888%20traian%20t.pdf
http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Malaxa

This entry was posted in Discutii generale. Bookmark the permalink.

6 Responses to Adevaratul Vasile Roaita…

 1. dollo says:

  Mi-arunci in aer lecturile obligatorii de la scoala :) Deci si Roaita era un soi de revolutionar cu ceferticat fals, ca si astia de la 89?

 2. mircea says:

  Pai nu, fiindca “revolutionarii” falsi de la ’89 din pacate nu sint morti…

 3. Pingback: Bune de citit: 14-20 februarie 2011 | Dojo Blog

 4. aA says:

  si uite asa s-a mai demolat un mit! totusi, poate unele din minciunile astea aveau rolul de a face oamenii sa mearga inainte, sa lupte pt ceva, sa incerce sa semene cu cineva, caracterizat, de ex, prin curaj. acum ce se poate imita? prostul gust, incultura, fanfaronada?

 5. Talpa Tarii says:

  Pai , mai sunt cateva zile pana pe 16 feb. Puneti si voi macar de-o coroana de flori ? Ca in rest , am vazut ca tot apreciati propaganda capitalista care denigreaza continuu ce s-a intamplat atunci . Unde-i solidaritatea de altadata ? Va cam meritati soarta , asa cum si-o merita majoritatea celor care mai formeaza azi clasa muncitoare si atunci cand se duc la vot , voteaza cu dusmanul de clasa .

 6. mircea says:

  Monumentele incep prin a fi acoperite cu flori si sfirsesc invariabil acoperite de gainat de pasari. Asa ca…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>