770 – numarul meu…

La 1 octombrie se vor implini 43 ani de la emiterea Decretului 770. Ala care interzicea avorturile. O gramada de femei vor ramane – ca si inainte de decret – gravide. Insa nu vor mai putea alege: tin plodul sau il dau la canal. A ales Ceausescu pentru ele: plozii care nu-i vreti, nu-i dati la canal acuma, crestetii-i si ii duc eu la Canal cind se fac mari.

Asa ca a urmat un baby boom si cei nascuti dupa aparitia acestui decret au fost porecliti “decretei”.

Se zice ca multe femei au murit in anii urmatori (de fapt pina in 1990) in urma avorturilor facute in conditii, hm, improvizate, ca doctori si asistente au facut averi sau au infundat puscariile fiind condamnati pentru ca au provocat avorturi pe sestache.

Azi consideram, justificat, ca femeilor li s-a luat un drept atunci: acela de a decide cind si daca vor un copil. Partidul stie mai bine, nu?

N-am inceput povestea asta ca sa pling femeile moarte de septicemie dupa ce si-au scos plodul cu andreaua, sau sa-i pling pe ginecologii care au riscat – nu gratis!- sa ajute cite o tovarasa sa scape de produsul unei cine romantice cu fasole uscata si tuica la damigeana in sufrageria apartamentului dintr-un bloc de prefabricate dintr-o colonie muncitoreasca.

Nu, ideea mea era urmatoarea: ce-ar fi fost daca Ceausescu NU emitea Decretul 770?

Era lumea mai buna, mai rea, nu venea Revolutia (ca asa s-a zis: decreteii l-au dat jos pe Ceausescu)?

Erau mai multe babe azi? Mai multi ginecologi – si mai saraci?

Bai, io va zic clar ca nu stiu raspunsurile la intrebarile astea. Un singur lucru stiu: ca daca nu era Decretul ala mult hulit, nici voi nu citeati acum postul asta!

Nu, nu va speriati, ca nu de voi e vorba. Io-s ala care n-ar fi venit pe lume. Io, ala nascut la noua luni jumate dupa 1 octombrie. Io, ala cu o sora cu 9 ani mai mare…

Deci: 770 e numarul meu norocos!

This entry was posted in spovedaniile unui sfint. Bookmark the permalink.

5 Responses to 770 – numarul meu…

 1. dojo says:

  E clar ca, daca se putea “scapa” usor de copil, nici io nu apaream prin zona. Iti dai seama ca era lumea privata de 2 genii? Nasol de tot :D

 2. cmaria says:

  “ce-ar fi fost daca Ceausescu NU emitea Decretul 770?”
  Mama mea probabil traia si acum, eu nu stiu daca apaream in asta lume…
  Insa de ce sa privim in trecut? Ia uitati-va spre viitor…
  Cumva un nou “decret 770″ la orizont? sub alta forma.. dar cu acelasi rezultat… ?!

 3. Radu-Mihai says:

  Ce-a fost a fost… problema e ca nici acum nu-i mai bine!

 4. dollo says:

  Da, si eu m-am nascut atunci (1969, nu chiar din prima mana, cum se zice la tuica), dar mama voia copii, deci cum ar zice unii n-am fost decretel, am fost dorita. Am facut o campanie despre decretei acum doi ani in EVZ, cand s-au implinit 40 de ani de la decret, si multi dintre oamenii cu care am vrut sa facem interviuri ne-au refuzat pe acest motiv. Ca le e greu sa se considere decretei, adica copii nedoriti de parintii lor. Cred ca e o fitza asta, dar sunt nebanuite cararile creierului uman, asa ca e posibil ca unii sa fi fost afectati de acest apelativ.
  Daca n-ar fi fost decretul probabil ca natalitatea ar fi cunoscut un usor declin si in Romania, ca in toata Europa, poate chiar ceva mai accentuat pe fondul regimului opresiv. Ultimii 20 de ani, insa, cu legislatia contradictorie si situatia economica … hai sa zicem discutabila (la care s-a adaugat, fireste, si emanciparea femeii de cariera), au facut mai mult rau decat cei 20 de ani de decret ai lui Ceausescu. Parerea mea!

 5. mircea says:

  Eu nu-s traumatizat de chestia asta. De pe cind am inceput sa inteleg anumite chestii mi se zicea mai in gluma mai in serios “decretel”. Plus ca in familie io am fost ala tinut in puf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>